Stan zdrowia człowieka można ocenić na podstawie oględzin jego ciała. Najwięcej informacji można uzyskać obserwując włosy, skórę i paznokcie. Ich stan powie bowiem wiele na temat samopoczucia komórek. Łamliwe paznokcie i pozbawione blasku włosy oznaczają problemy zdrowotne, które trzeba wykryć i wyleczyć. Witaminy z grupy B wpływają w pozytywny sposób na wiele procesów w ludzkim organizmie. Do grupy tych witamin należy również biotyna, czyli witamina H, która spełnia w ludzkim organizmie ważne funkcje.

Charakterystyka biotyny

Biotyna należy do witamin z grupy B i nazywana jest również witaminą H. Nazwa witamina H pochodzi od niemieckiego słowa „haut”, czyli skóra. Substancja jest magazynowana w wątrobie i pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach zachodzących w organizmie. Silnie wpływa na funkcjonowanie skóry i włosów. Biotyna ma bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania komórek całego organizmu. W suchej postaci jest dość trwała, natomiast w kwaśnych roztworach traci aktywność biologiczną. Oznacza to, że jest bardzo niestabilna i wrażliwa na zmiany temperatury, podgrzewanie, promienie UV czy długotrwały kontakt z wodą, związkami zasadowymi i tlenem. Występuje w formie krystalicznego, białego proszku rozpuszczanego w alkoholu i wodzie. Witamina zawiera siarkę, która pełni ważne funkcje w organizmie.

Czytaj więcej: Witaminy na włosy

Biotyna a zdrowa skóra, włosy i paznokcie

Biotyna uczestniczy w syntezie białek, kwasów tłuszczowych i cukrów. Ma więc realny i duży wpływ na właściwe funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci. Substancja jest polecana osobom z łamliwymi włosami, słabymi paznokciami i suchą skórą. Witamina H świetnie sprawdzi się w leczeniu trądziku młodzieńczego, ponieważ zapobiega wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. W celu poprawy kondycji paznokci potrzeba około 3-4 miesiące regularnej suplementacji biotyny.

Biotyna a układ nerwowy

Witamina współdziała z aminokwasami (walina, leucyna, izoleucyna), które są substancjami białkowymi aktywnymi w mięśniach. Ma to kluczowe znaczenie dla zaopatrzenia układu nerwowego w energię. Odpowiednio wysoki poziom biotyny ma zatem wpływ na dobre samopoczucie, odczuwanie bólu, wrażliwość czuciową i witalność.

Wpływ biotyny na glukozę i funkcjonowanie mięśni i stawów

Badania wykazały, że biotyna pobudza proces przemiany glukozy powstałej w wątrobie. Będzie to oznaczało ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Oddziaływanie biotyny ma zatem kluczowe znaczenie dla osób chorych na cukrzycę. Biotyna aktywnie współdziała ze składnikami odpowiedzialnymi za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i stawów. Jej niedobory mogą zatem wywołać objawy neurologiczne, np. drżenie rąk i mięśni lub zapalenia stawów.

Jak stosować biotynę?

Podczas suplementowania biotyny trzeba pamiętać o kilku zasadach dotyczących jej przyjmowania. Wchłanianie biotyny uniemożliwia awidyna, czyli zasadowa glikoproteina występująca w jajku białka kurzego. Trzeba zatem unikać spożywania surowych jajek. Zmniejszenie wchłaniania powoduje również alkohol. Biotyna przenika do mleka karmiących kobiet. Nie należy zatem stosować suplementów z biotyną na własną rękę w okresie ciąży i karmienia piersią.

Skutki niedoboru biotyny

Niedobory witaminy H u osób dorosłych zdarzają się niezwykle rzadko. Do przyczyn niedoboru możemy zaliczyć długotrwałą kurację antybiotykami, która może obniżyć ilość biotyny. W przypadku niedoboru biotyny pierwszym sygnałem będzie suchość lub łuszczenie skóry, wypadanie włosów i łamliwe paznokcie. Możliwe jest również odczuwanie osłabienia i częstego zmęczenia. Niedobór może wywołać również depresję, apatię, senność, halucynacje i wzmożoną nerwowość. Specjaliści podają, że niedobór biotyny może wywołać powiększenie wątroby lub podwyższenie poziomu cholesterolu. U niemowląt niedobór może wywołać ciemieniuchę lub łojotokowe zapalenie skóry. W przypadku małych dzieci suplementacja biotyny wymaga konsultacji z lekarzem.

Czytaj więcej: Ciemieniucha

Jakie są główne źródła biotyny?

Biotyna występuje w drobnych ilościach we wszystkich żywych komórkach zwierzęcych i roślinnych. W produktach spożywczych występuje w postaci związanej jako estry lub amidy biotyny. Dzienne zapotrzebowanie na biotynę wynosi 0,02 mg jest więc dość niewielkie.

biotyna występowanie

biotyna występowanie

Do produktów bogatych w biotynę zaliczymy: ugotowane żółtko, sery, masło, ryby morskie, drożdże piwne, wątróbka, orzechy, mleko, soczewica, kalafior i ziarna zbóż. Biotyna powstaje w jelicie grubym człowieka, ale jej wchłanianie jest bardzo małe. W aptekach są dostępne produkty, które zawierają 5 mg biotyny. Natomiast w suplementach diety odnajdziemy natomiast 1 mg substancji. W produktach znajdziemy też różne dodatki takie jak: krzem, cynk lub kompleks witamin z grupy B.

Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2020

Dr Piotr Turkowski

Dr Piotr Turkowski

Lekarz medycyny estetycznej, specjalista i pasjonat chirurgii odtwórczej włosów, kończący specjalizację z chirurgii plastycznej. Jedyny oficjalnie zarejestrowany w Warszawie członek międzynarodowej światowej organizacji chirurgii odtwórczej włosów (ISHRS), zrzeszającej najlepszych na świecie specjalistów w tej dziedzinie.

Zostaw komentarz